Korzystanie wody ze studni

Wątek dla wszystkich i o wszystkim, na wesoło lub smutno, ważne, że nie branżowo. Ale bez polityki! Tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego Forum

Moderatorzy: HQSECURITY, Moderator forum

zajc9
Profesjonalista

Korzystanie wody ze studni

Postautor: zajc9 » 10 mar 2021, 6:19

Pytanie za 100pkt do osób, które ze względu na brak możliwości podpięcia się pod wodę miejską lub dobrowolnie korzystają do celów "bytowych" z wody ze studni.
Pytanie jak takie rozwiązanie sprawdza się w codziennych warunkach i czy poza stacja uzdatniania wody są jeszcze jakieś przeboje, dodatkowe wydatki (nie mam na myśli kosztów studni, pompy itp) lub czy taka woda w ogóle na sens docelowy przy codziennym korzystaniu z niej do kąpieli, picia itp. Mam pewne obawy co do jej jakości, ale z drugiej strony wodociągi miejskie również są zaopatrywane z ujęć podziemnych.

karson
Profesjonalista

Re: Korzystanie wody ze studni

Postautor: karson » 10 mar 2021, 7:00

Wodociągi są zaopatrywane również z wód powierzchniowych. Woda na wyjściu z SUW spełnia normy, osobną kwestią jest wtórne jej zanieczyszczenie na drodze dystrybucji.

Woda że studni powinna być przebadana, dostajesz wyniki i wtedy instalujesz filtry ( nie daj się namówić na odwróconą osmozą).

Badania drogie nie są a będziesz pewien, że możesz taką wodę pić. https://www.wprost.pl/zycie/10422156/wo ... rowie.html Na stronie jest opisane.

solenizant
Ekspert

Re: Korzystanie wody ze studni

Postautor: solenizant » 26 lis 2021, 19:44

To prawda samo posiadanie studni jest na pewno świetną sprawą i ja jestem zdania, że gdy tylko mamy możliwość to na pewno warto jest ją budować. Przy okazji chciałbym polecić każdemu bardzo fajny wpis https://ogrody24.pl/blog/post/hydrofor- ... -glebinowy gdyż tak naprawdę wybór hydroforu ssącego czy zestawu głębinowego również ma znaczenie.

Wróć do „Off-topics”